Bortom det fysiska, det konkreta att se och röra vid, finns det saker inom mänskligheten som styr våra handlingar. Varje person är i grunden unik, men vi formas av vår omgivning, vår miljö, våra medmänniskor, den kultur vi växer upp i.
Något får människor att ta steg framåt. Det är nyfikenhet, törst efter kunskap, vilja att skapa och uppnå något. Vad som är möjligt i allt detta beror på många faktorer i våra liv, förutsättningar, begränsningar och möjligheter.
Det finns något inom oss som driver oss att göra det vi gör. För vissa är det självklart från början. För andra krävs det en lång resa mentalt och erfarenhetsmässigt, ett äventyr, över berg, dalar och floder, genom mänskliga möten, värderingar och utforskning med många utmaningar och svårigheter.
Var detta något som driver oss finns är oklart. Det handlar om hjärta och själ. I grund och botten kan personlighet spela in och vad som stimulerar oss som individer. Vi går olika långt för att förverkliga våra drömmar, från att bara drömma om det till att göra det till vår livsuppgift.
Samtidigt befinner vi oss i en omgivning, ett samhälle, där konventioner, system och förväntningar begränsar och styr vad vi gör och hur vi agerar. Vad vi räknar som framgång är nästan lika varierat som antalet människor på jorden. Det kan också vara så kort som en tillfällig stimulans till något varaktigt, det vi lämnar efter oss. Många människor har en drivkraft att skapa, förnya och göra skillnad i världen.
Vårt yrkesliv står för en stor del av vad vi identifierar oss med, medan det samtidigt leder till mycket av det vi åstadkommer. De flesta människor hittar ett yrke eller en anställning och i detta sitt drömjobb eller ett acceptabelt levebröd.
Andra tar steget längre och driver företag. Detta sker oftast inom ramen som samhället satt upp. Något driver människor att starta och driva företag. I sin kärna ligger en idé. Den drivande kraften bakom detta kan dock variera. Det finns en gammal fråga som kan jämföras med frågan om hönan och ägget. Är entreprenörskap grundat på passion eller är passion en biprodukt av affärsframgång?
En brinnande passion för en idé, en utforskning. En obeveklig strävan efter en vision, en skapelse, något effektivt. Detta styrs inte av vinstmarginaler, utan av en genuin kärlek till det de gör. Ofta bryter dessa människor bokstavligen ny mark i skapande, innovation, uttryck eller tänkande.
I den andra änden finns ett mer vanligt sätt att se på företagande som ett medel för att uppnå ett mål – ett sätt att uppnå ekonomisk oberoende eller trygghet. Det konkurrensdrivna elementet att lyckas bättre än tidigare är i detta en ytterligare drivkraft. Motivation ligger kanske inte i en specifik passion utan i utsikten om framgång och frihet.
Mycket få saker i denna värld är svarta eller vita. Även när det gäller entreprenörskap och affärer finns det naturligtvis ett grått område. Bland de mest framgångsrika entreprenörerna finns en balans mellan passion och pragmatism. De känner igen vikten av att följa sina intressen och passioner samtidigt som de förstår de praktiska realiteterna av att driva ett företag.
De flesta har kunskap om och är medvetna om marknadens spelregler. Det komplicerade spelet mellan utbud och efterfrågan kombinerat med prissättning, marknadsföring och försäljning. En tävling som driver utveckling, rationalisering, effektivitet, logistik, samarbeten, för bättre eller för sämre.
Det är också den så kallade marknadsekonomin som är helt dominerande, och som utgör grunden för den värld vi befinner oss i.
Dock får inte passion som drivkraft glömmas bort eller överses. Som jag sa, passionen för en idé eller passionen för ett intresse har skapat några av de största innovationerna och mest betydande förändringarna i mänskligheten.
Om passionen som drivkraft inte följer marknadsekonomins grundprinciper, måste det vara något annat. Det går inte att komma undan det faktum att en ekonomi krävs även för att driva passiondrivna idéer, intressen eller frågor framåt. Skillnaden är dock att i detta är ekonomin ett medel för att gå framåt, inte målet. Till en större grad än ”vanligt” entreprenörskap finns det en personlig drivkraft. Det är konstant utforskande med en hög grad av innovation.
I denna passionerade skapelse och utforskning skapas en attraktion från resultaten. En attraktion som påverkar andra människor, platser och samhällen.
Det finns utmaningar i att driva ett företag baserat på en personlig drivkraft där ekonomin är medlet och inte målet. Ofta finns inte marknaderna för det som skapas än. Nya vägar behöver brytas där också. Det är inte svårt att vara unik, det är kärnan i vad dessa företag formar. Det svåra är att skapa en gemensam grund, ett kommunikativt sammanhang, intresse och förståelse. Utan detta är det svårt att sälja produkterna.
Människor som driver företag där passion och inte ekonomi är drivkraften har ofta enorm kompetens inom sina respektive områden. Det är inte alltid företagandets kunskap i sig som är fullständig. För övrigt delar de detta med ett enormt antal småföretagare, oavsett bransch.
Den ekonomiska utmaningen är därför stor. De finns heller inte i stora leveranskedjor där funktion och sammanhang i de olika länkarna formas och driver varandra. Många i dessa branscher har säsongsvariationer, vilket gör helårsplanering svårt. Trots att det finns en unikhet i varje företag och individ är de i en konkurrens. Antalet kunder och pengar är begränsat. Det är alltså omöjligt att komma ifrån att de är på en marknad. Att lyckas på en marknad kräver att företaget når ut till kunder.
Upphovsrättsfrågor, immateriella och immateriella egendomsrättigheter är betydligt svårare att hantera än fysiska innovationer. Samhällen och kulturer genomgår ständiga förändringar. Trender är ännu mer flyktiga och byts snabbt ut. Detta påverkar ofta det som erbjuds av passiondrivna företag. Det kan låta motsägelsefullt när dessa företag driver sina egna idéer och produkter, men marknaden är som sagt svår.
Slutligen kan man säga att balansering av kreativitet och innovation med finansiell stabilitet alltid är en svårighet. Det är viktigt att hitta en balans mellan kreativ frihet och långsiktig överlevnad.
Den passiondrivna entreprenörskap lever sida vid sida med företag där målet är ekonomisk vinst, i ett ömsesidigt beroende. I en värld där ekonomin inte är svart eller vit utan har ett spektrum av alla universums färger.
Ju mer den passiondrivna ekonomin blir känd och accepterad, desto mer kan dess resultat gynna samhället, människor och andra företag, i form av attraktion, kreativitet, innovation och hållbar tillväxt.
Många människor har en passion, men få försöker leva på sin passion.
Jag har arbetat med människor och företag inom den kreativa sektorn och den passiondrivna ekonomin i många år.
För att skapa denna text har jag också påverkats av teorin om passiondriven ekonomi (PDE) som Linda Kentaur Nordfors har utvecklat. Linda myntade termen passiondriven ekonomi och har också initierat den svenska ideella föreningen PUNKS (Passion-driven Development of Business, Culture and Society), som har som uppgift att förvalta och sprida kunskap om PDE, samtidigt som föreningen ska vara en kollektiv röst för dem inom den passiondrivna ekonomin.
Jag är en stolt styrelseledamot i PUNKS sedan 2022.
Mer information om PDE på engelska finns på www.lindaknordfors.com
Och mer information om PUNKS finns på punks.se
Linda Kentaur Nordfors
Lämna ett svar