Inget är perfekt – det handlar om att hitta balansen. Ur ett företagsperspektiv är antalet kunder en central faktor för framgång. Vad är då det optimala antalet kunder? Och varför kan både för få och för många kunder vara ett problem?
Svaret beror mycket på vem din kund är. Är du verksam inom en nischad kategori eller riktar du dig till massmarknaden? Arbetar du i premiumsegmentet eller är du mer inriktad på budgetsegmentet?
För få kunder: Som jag skrev i en tidigare artikel, kan ett fåtal kunder innebära att kunderna dikterar villkoren. Det är en typisk underleverantörsfälla. Det kan också betyda låg försäljning och en sårbar affärsmodell. Ett företag som är beroende av några få kunder riskerar att förlora sin stabilitet om en eller flera av kunderna försvinner.
För många kunder: Kanske låter det märkligt men ett överskott av kunder kan vara lika problematiskt. Om du säljer till en massmarknad med lågprisprodukter, kan det vara nödvändigt att ha många kunder. Om du istället är verksam inom ett eftertraktat premiumsegment kan du ofta sätta priserna där du vill och ändå vara konkurrenskraftig.
Problemet uppstår när resurserna för produktion eller produktutveckling är begränsade. I ett företag med specialiserad produktion, där varje kund kräver skräddarsydda lösningar, kan för många kunder göra det svårt att upprätthålla hög servicenivå och samtidigt utveckla produkter enligt specifikationerna.
Exempel: Två företag i plastindustrin
Låt oss titta på två exempel från plastindustrin som jag har kommit i kontakt med genom åren:
- Företaget med få kunder: Detta företag var mycket beroende av sina få kunder. Det gjorde dem sårbara. Genom att bredda sin marknad och använda sina leverantörskontakter, en mer fokuserad marknadsstrategi och proaktiv försäljning, lyckades de hitta fler kunder som var villiga att köpa deras produkter. Detta gjorde dem mindre beroende av några få kunder och gav dem bättre kontroll i affärsförhandlingarna. På lång sikt förbättrades deras ekonomiska situation.
- Företaget med för många kunder: Det andra företaget hade från början en framgångsrik start med många kunder men utan att noggrant analysera sina marginaler och kostnader. Med tiden insåg de att deras resurser inte räckte för att upprätthålla kvalitet och lönsamhet. Genom att omvärdera sin affärsstrategi och analysera vilka kunder som var mest lönsamma och långsiktiga, valde de att släppa de mindre lönsamma kunderna. Detta gjorde det möjligt att fokusera på de mest strategiska och lönsamma affärerna.
Slutsats
Alla företag är unika, och det finns ingen universell lösning när det gäller kundantal. Din affärsstrategi bör bygga på dina produkter, din marknad, ditt kundsegment och dina specifika förutsättningar. Detta kan förändras över tid i takt med att företaget utvecklas.
Vad tycker du om att balansera kundantal och lönsamhet i ditt företag? Kommentera gärna nedan och dela dina erfarenheter.
Vill du ta nästa steg?
Vill du diskutera hur du kan optimera din kundbas för långsiktig tillväxt? Kontakta mig idag för en kostnadsfri konsultation.
Vill du ha hjälp att utveckla ditt företag, din organisation eller ledarskap? Jag tillsammans med mitt nätverk erbjuder stöd för att hjälpa dig och din organisation att växa och skapa en positiv utveckling. Tillsammans kan vi skapa ett företag, en organisation som växer, där både du och ditt team trivs. Kontakta mig så tar vi första steget mot ett hållbar tillväxt, ett starkare ledarskap och ett mer engagerat team.
Lämna ett svar